random header image

Zimní pozorování a přikrmování ptáků

ptáci na krmítkuNastal vhodný čas pro zimní přikrmování ptáků. Pokud se k tomu připravujete někde v blízkosti lidských obydlí, pak je to ideální možnost, jak se blíže seznamovat a učit rozpoznávat naše relativně běžné a známé druhy. Dobrým prostředím k tomu jsou zahrady v okrajových částech města nebo parky, ale cestu ke krmítku na balkóně nebo parapetu panelového domu si někdy najdou i ptáci, kteří v blízkost člověka příliš nevyhledávají. Pokud se rozhodnete pro přikrmování v krmítku, seznamte se pro jistotu s pokyny od ornitologů: https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/.

Začátkem ledna se také můžete zapojit do celorepublikové akce sčítání ptáků „Ptačí hodinka“ v okolí krmítek. Podrobnosti najdete znovu na stránkách České společnosti ornitologické:  https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/observe. Vřele doporučujeme.

V lednu se řada z nás znovu přidá k mezinárodnímu sčítání zimujícího vodního ptactva (většinou půjde o procházky podél vodních toků nebo kolem aktuálně nezamrzlých hladin rybníků v našem okolí). Ptáci se však v zimním období rádi soustřeďují i na dnech vypuštěných rybníků nebo kolem polních hnojišť a v okolí dalších zemědělských objektů. Příklady zajímavých zastižení v našem okolí z poslední doby najdete zde: https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=10380206 nebo https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=10384381

Přejeme vám příjemné chvíle při zimním pozorování ptáků.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.

*
*